fbpx

Bylivets gleder

Det tar bare to minutter å komme fra leiligheten din til Langgata. Så selv om Møllekvartalet ligger forholdsvis landlig til, like ved Sandvedparken, er det ikke langt til mer urbane og livlige opplevelser og de gledene bylivet har å by på.

Sandnes er en av Norges raskest voksende byer. Med dette kommer det en rekke positive fordeler. Et stadig bedre kulturtilbud gjennom kulturhuset, som har forestillinger som dans, konserter, opera og klassisk, teater og revy. Det skjer også mye på lokale småscener og ikke minst gjennom Vågen videregående skole som har egne linjer for musikk, dans og drama. I tillegg begynner nå folk virkelig å få opp øynene for byens restauranter og cafeer. Noen hevder at Sandnes serverer norges beste hamburger hos Hekkan Burger. Andre sverger til smakfulle opplevelser hos tidligere Bocuse d’Or vinner Charles Tjessem i Villa Skeiane. Mens andre stiller seg i kø hos Christian André Pettersen, kjøkkensjef på Mondo og nylig kronet som Bocuse d’Or vinner.

Sandnes kulturhus ligger helt innerst i Vågen, få minutter fra leiligheten din. Her får du servert et spennende program av dans, musikk, teater og humor. Kulturhuset er også storstue for det lokale kulturlivet, og på plassen mellom Kulturhuset og Gandsfjorden arrangeres det både utendørskonserter og forestillinger.

Mange trenger en kopp kaffe for å komme skikkelig i gang om morgenen. Da Thomas og Hanne Jørgensen åpnet Coffeeberry på Ruten i Sandnes i 2012, fikk uttrykket en god start på dagen en helt ny mening – og en helt ny smak. Utgangspunktet var kjærligheten til den virkelig gode kaffen og til de som vet å sette pris på den. Hos Coffeeberry nyter du både nye og velkjente kaffetyper. Og har du tid til å sette deg ned og slappe av en liten stund kan du gjøre det i en sofa som til forveksling ligner på farmor sin. Dersom du ønsker noe å spise til kaffen, serveres det både småretter og kaker. Disse er laget av kortreiste råvarer, så langt det lar seg gjøre.

Fra Møllekvartalet er du på Skeiane stasjon på knappe to minutter. Togturen til Stavanger tar i underkant av 20 minutter og skal du sørover er du på Bryne etter bare 13 minutter.

Sandnes før i tiden

Sandnes er en by med lang historie bak seg. Det var likevel ikke før i 1860 det fikk status som egen bykommune.

Bosetningshistorien til Sandnes (Høyland) kan spores nesten 7 000 år tilbake i tid. Allerede fra 1300-tallet er det mulig å finne konkrete registeringer av den gang Gond kirke, nå Høyland kirke, samt Høyland prestegard. Fra 1400-tallet omtales også aktivitet ved sentrumsnære Hana og Austrått. Ved strandstedet, som nå er Sandnes sentrum, ble det ikke dokumentert bebyggelse før i 1664. Matrikkelen av 1668 nevner åtte strandsittere under gården Nedre Trones. Disse drev med fiske og båtskyss over fjorden. I matrikkelen av 1723 har stedet fått navnet Sandnæs, etter et nes ved fjorden. Stedet ble grunnlagt på grunn av store forekomster av blåleire i området. Dette gjorde sitt til at Christian VII i 1782 signerte privilegiet som tillot etableringen av Sandnes Teglværk. Sandnes var derfor opprinnelig mest kjent for sin teglverk- og pottemakerindustri. Bedrifter som har drevet med dette helt opp til moderne tid er Gann, Graveren og Simonsen-familien.

Etter hvert var det tekstilprodukter og produksjon av sykler som satte byen på kartet. Det var nemlig her Jonas Øglænd i 1892 startet sin produksjon av DBS – Den Beste Sykkel. Sandnes feiret sitt 150-årsjubileum i 2010, for i 1860 ble Sandnes skilt ut av Høyland kommune og fikk status som ladested og egen bykommune.

Parkliv

Møllekvartalet ligger i byen. I tillegg ligger det like ved Sandvedparken, byens kanskje mest brukte turområde. Den grønne lungen i Sandnes strekker seg 3,5 km langs vassdraget Storånå, fra Sandnes sentrum til Stokkalandsvatnet i Ganddal. Her finner du sand-volleyballbane, lekeplass og idylliske rasteplasser. I parken ligger Skeianetunet med tre hus som i dag er fredet. Runden rundt Stokkalandsvatnet er omtrent fire kilometer lang. Landskapet er variert og preges av beitemarker, lyngheier og skogteiger. Området har rikt dyreliv og variert vegetasjon. Det vokser mye takrør i Stokkalandsvatnet. På Jæren ble disse flettet i matter og brukt til kledning på hus. 

I Sandvedparken finner du også Planetstien, som ble åpnet i forbindelse med Sandnes by sitt 150-års jubileum i 2010. En vandring langs stien vil gi et innblikk i de enorme dimensjonene som råder i vårt solsystem. Her er Sola, Jorda og de øvrige planetene plassert ut i riktig avstand i forhold til hverandre, i målestokken 1:1 milliard. Det vil si at når en beveger seg 1 meter langs stien, tilsvarer det 1 million kilometer ute i verdensrommet. Ta gjerne turen helt fra Sola til Pluto, som er en strekning på 5,95 km. De fleste planetene
ligger langs Storåna, mens Neptun og Pluto er å finne langs Stokkalandsvatnet.


Kultur og mat

Sandnes er en av Norges raskest voksende byer. Med dette kommer det en rekke positive fordeler. Et stadig bedre kulturtilbud gjennom kulturhuset, som har forestillinger som dans, konserter, opera, klassisk teater og revy. Det skjer også mye på lokale småscener og ikke minst gjennom Vågen videregående skole som har egne linjer for musikk, dans og drama. I tillegg begynner nå folk virkelig å få opp øynene for byens restauranter og cafeer. Noen hevder at Sandnes serverer Norges beste hamburger hos Hekkan Burger. Andre sverger til smakfulle opplevelser hos tidligere Bocuse d’Or vinner Charles Tjessem i Villa Skeiane. Mens andre stiller seg i kø hos Christian André Pettersen, kjøkkensjef på Mondo og nylig kronet som Bocuse d’Or vinner.