fbpx

Møllekvartalet er sentrum

Møllekvartalet er forlengelsen av Langgata. Kafeer, butikker, utsteder, restauranter – ja, hele kulturlivet ligger like ved!

Kulturbyen Sandnes

Kulturhuset er en av de sentrale kulturarenaene i regionen, og du kommer dit i løpet av et par minutter. Opplev dans, konserter, opera og klassisk, teater og revy. I tillegg kommer det rike kulturlivet som utspiller seg på byens ulike scener og steder. Her er det bare å ta for seg!

Gastronomiske Sandnes

Fra Norges beste hamburger hos Hekkan Burger til vinner av Bocuse d’Or Charles Tjessem i Villa Skeiane er veien kort. Utvalget av serveringssteder er rikt og variert – og i alle prisklasser og smaksretninger. Hva med kaffe i verdensklasse hos Coffeeberry?

Sandnes varter virkelig opp!

Nærhet til turområder

Turbyen Sandnes

Sandvedparken er kanskje byens mest populære turområde. Denne grønne lungen langs Storånå er perfekt for tur og rekreasjon. Det samme kan man si om Stokkalandsvatnet som byr på et variert landskap preget av beitemarker, lyngheier og skogteiger.

Et tilbakeblikk

Sandnes er en by med lang historie bak seg. Det var likevel ikke før i 1860 det fikk status som egen bykommune.

Bosetningshistorien til Sandnes (Høyland) kan spores nesten 7 000 år tilbake i tid. Allerede fra 1300-tallet er det mulig å finne konkrete registeringer av den gang Gond kirke, nå Høyland kirke, samt Høyland prestegard. Fra 1400-tallet omtales også aktivitet ved sentrumsnære Hana og Austrått. Ved strandstedet, som nå er Sandnes sentrum, ble det ikke dokumentert bebyggelse før i 1664. Matrikkelen av 1668 nevner åtte strandsittere under gården Nedre Trones. Disse drev med fiske og båtskyss over fjorden. I matrikkelen av 1723 har stedet fått navnet Sandnæs, etter et nes ved fjorden. Stedet ble grunnlagt på grunn av store forekomster av blåleire i området. Dette gjorde sitt til at Christian VII i 1782 signerte privilegiet som tillot etableringen av Sandnes Teglværk. Sandnes var derfor opprinnelig mest kjent for sin teglverk- og pottemakerindustri. Bedrifter som har drevet med dette helt opp til moderne tid er Gann, Graveren og Simonsen-familien.

Etter hvert var det tekstilprodukter og produksjon av sykler som satte byen på kartet. Det var nemlig her Jonas Øglænd i 1892 startet sin produksjon av DBS – Den Beste Sykkel. Sandnes feiret sitt 150-årsjubileum i 2010, for i 1860 ble Sandnes skilt ut av Høyland kommune og fikk status som ladested og egen bykommune.