fbpx

Nærhet til alt

Møllekvartalet blir en forlengelse av Langgata, med kaféer og butikker rett rundt hjørnet. På andre siden ligger Sandvedparken og gode turmuligheter. Det er altså ikke langt til bylivets gleder eller en tur langs elven.

Sandnes er en av Norges raskest voksende byer. Her finner du stadig bedre kulturtilbud i kulturhuset som ligger innerst i Vågen. Få minutter fra leiligheten din i Møllekvartalet. Med dans, konserter, opera og klassisk, teater og revy. Det skjer mye på de lokale småscenene, og ikke minst har Vågen videregående skole egne linjer for musikk, dans og drama.

Noen hevder at Sandnes serverer Norges beste hamburger hos Hekkan Burger. Det er flere som har fått øynene opp for byens beste restauranter og kaféer. Smakfulle opplevelser er rett i nærheten, med tidligere Bocuse d’Or vinner Charles Tjessem i Villa Skeiane. Mens andre stiller seg i kø hos Christian André Pettersen, kjøkkensjef på Mondo og nylig kronet som Bocuse d’Or vinner.

På Ruten finner du også Coffeeberry. Her kan du nyte kaffe i verdensklasse. Thomas og Hanne Jørgensen (på bilde) åpnet Coffeeberry i 2012. Utgangspunktet deres var kjærligheten til en virkelig god kaffe. Her finner du kortreiste råvarer og du segne om i en god sofa og nye både småretter og et kakestykke.

Nærhet til turområder

Sandvedparken er kanskje byens mest populære turområde. Den grønne lungen strekker seg 3,5 km langs vassdraget Storånå. Fra Sandnes sentrum og til Stokkalandsvatnet i Ganddal. Her finner du lekeplas, sandvolleyballbane og rasteplasser. Rundt Stokkalandsvatnet går du omtrent 4 km i et variert landskap preget av beitemarker, lyngheier og skogteiger. Området har et rikt dyreliv, og her vokser det mye takrør som på Jæren ble brukt til å flette matter og i kledning på hus.

Et tilbakeblikk

Sandnes er en by med lang historie bak seg. Det var likevel ikke før i 1860 det fikk status som egen bykommune.

Bosetningshistorien til Sandnes (Høyland) kan spores nesten 7 000 år tilbake i tid. Allerede fra 1300-tallet er det mulig å finne konkrete registeringer av den gang Gond kirke, nå Høyland kirke, samt Høyland prestegard. Fra 1400-tallet omtales også aktivitet ved sentrumsnære Hana og Austrått. Ved strandstedet, som nå er Sandnes sentrum, ble det ikke dokumentert bebyggelse før i 1664. Matrikkelen av 1668 nevner åtte strandsittere under gården Nedre Trones. Disse drev med fiske og båtskyss over fjorden. I matrikkelen av 1723 har stedet fått navnet Sandnæs, etter et nes ved fjorden. Stedet ble grunnlagt på grunn av store forekomster av blåleire i området. Dette gjorde sitt til at Christian VII i 1782 signerte privilegiet som tillot etableringen av Sandnes Teglværk. Sandnes var derfor opprinnelig mest kjent for sin teglverk- og pottemakerindustri. Bedrifter som har drevet med dette helt opp til moderne tid er Gann, Graveren og Simonsen-familien.

Etter hvert var det tekstilprodukter og produksjon av sykler som satte byen på kartet. Det var nemlig her Jonas Øglænd i 1892 startet sin produksjon av DBS – Den Beste Sykkel. Sandnes feiret sitt 150-årsjubileum i 2010, for i 1860 ble Sandnes skilt ut av Høyland kommune og fikk status som ladested og egen bykommune.