fbpx

Bylivets gleder

Det tar bare to minutter å komme fra leiligheten din til Langgata. Så selv om Møllekvartalet ligger forholdsvis landlig til, like ved Sandvedparken, er det ikke langt til mer urbane og livlige opplevelser og de gledene bylivet har å by på.

Sandnes er en av Norges raskest voksende byer. Med dette kommer det en rekke positive fordeler. Et stadig bedre kulturtilbud gjennom kulturhuset, som har forestillinger som dans, konserter, opera og klassisk, teater og revy. Det skjer også mye på lokale småscener og ikke minst gjennom Vågen videregående skole som har egne linjer for musikk, dans og drama. I tillegg begynner nå folk virkelig å få opp øynene for byens restauranter og cafeer. Noen hevder at Sandnes serverer norges beste hamburger hos Hekkan Burger. Andre sverger til smakfulle opplevelser hos tidligere Bocuse d’Or vinner Charles Tjessem i Villa Skeiane. Mens andre stiller seg i kø hos Christian André Pettersen, kjøkkensjef på Mondo og nylig kronet som Bocuse d’Or vinner.

Sandnes kulturhus ligger helt innerst i Vågen, få minutter fra leiligheten din. Her får du servert et spennende program av dans, musikk, teater og humor. Kulturhuset er også storstue for det lokale kulturlivet, og på plassen mellom Kulturhuset og Gandsfjorden arrangeres det både utendørskonserter og forestillinger.

Mange trenger en kopp kaffe for å komme skikkelig i gang om morgenen. Da Thomas og Hanne Jørgensen åpnet Coffeeberry på Ruten i Sandnes i 2012, fikk uttrykket en god start på dagen en helt ny mening – og en helt ny smak. Utgangspunktet var kjærligheten til den virkelig gode kaffen og til de som vet å sette pris på den. Hos Coffeeberry nyter du både nye og velkjente kaffetyper. Og har du tid til å sette deg ned og slappe av en liten stund kan du gjøre det i en sofa som til forveksling ligner på farmor sin. Dersom du ønsker noe å spise til kaffen, serveres det både småretter og kaker. Disse er laget av kortreiste råvarer, så langt det lar seg gjøre.

Møllekvartalet

Jærveien 7, 4319 Sandnes, Norge

Her kommer Møllekvartalet

Busstopp

St. Olavs gate 5, 4319 Sandnes, Norge

Buss like ved

Skeiane holdeplass

Ganddalsgata 7, 4306 Sandnes, Norge

Kort vei til tog

Villa Skeiane

Haakon 7'S gate 8, 4306 Sandnes, Norge

God mat i herskapelige omgivelser

Kulturhus og bibliotek

Mauritz Kartevoldsplass 1, 4306 Sandnes, Norge

Mondo

Havneområdet 4, 4306 Sandnes, Norge

God mat på høyt nivå

Amfi Vågen

Vågsgata 33, 4306 Sandnes, Norge

Bystasjonen

Vågsgata 20A, 4306 Sandnes, Norge

nOi

Langgata 41, 4306 Sandnes, Norge

Italiensk mat i Langgata

Vitenfabrikken

Storgata 28, 4307 Sandnes, Norge

Stedet for interaktiv læring

Foodfighters

Langgata 1B, 4306 Sandnes, Norge

Langgata

Langgata, Sandnes, Norge

Den koselige handlegata

Sandvedparken

Kvellurveien 32, 4319 Sandnes, Norge

Sandnes før i tiden

Sandnes er en by med lang historie bak seg. Det var likevel ikke før i 1860 det fikk status som egen bykommune.

Bosetningshistorien til Sandnes (Høyland) kan spores nesten 7 000 år tilbake i tid. Allerede fra 1300-tallet er det mulig å finne konkrete registeringer av den gang Gond kirke, nå Høyland kirke, samt Høyland prestegard. Fra 1400-tallet omtales også aktivitet ved sentrumsnære Hana og Austrått. Ved strandstedet, som nå er Sandnes sentrum, ble det ikke dokumentert bebyggelse før i 1664. Matrikkelen av 1668 nevner åtte strandsittere under gården Nedre Trones. Disse drev med fiske og båtskyss over fjorden. I matrikkelen av 1723 har stedet fått navnet Sandnæs, etter et nes ved fjorden. Stedet ble grunnlagt på grunn av store forekomster av blåleire i området. Dette gjorde sitt til at Christian VII i 1782 signerte privilegiet som tillot etableringen av Sandnes Teglværk. Sandnes var derfor opprinnelig mest kjent for sin teglverk- og pottemakerindustri. Bedrifter som har drevet med dette helt opp til moderne tid er Gann, Graveren og Simonsen-familien.

Etter hvert var det tekstilprodukter og produksjon av sykler som satte byen på kartet. Det var nemlig her Jonas Øglænd i 1892 startet sin produksjon av DBS – Den Beste Sykkel. Sandnes feiret sitt 150-årsjubileum i 2010, for i 1860 ble Sandnes skilt ut av Høyland kommune og fikk status som ladested og egen bykommune.