fbpx
Felleshagen i Møllekvartalet

Å skape et nytt kvartal i «det nye Sandnes»

Det skjer mye i Sandnes for tiden. Det dukker stadig opp nye boligprosjekter og foregår en større satsning på å skape et levende sentrum. Når arkitektene i LINK Arkitektur i Rogaland ble koblet på prosjektet Møllekvartalet var det viktig å skape et lunt gårdsrom for gode stunder og mangfold.

Arkitektene i LINK Arkitektur
Fra venstre LINK-arkitektene Birgitte Lund Fredriksen, Fabian Fernandez og Marita J. Braathen. Foto: Marianne Helgesen.

Sivilarkitekt Liv-Kristine Rud kaller gjerne Møllekvartalet for en del av «byreparasjonen». Kvartalet vil ha en stor betydning for krysset mellom St. Olavs gate og Jærveien, og skaper en forlengelse av hovedgata i Sandnes. Kvartalet ligger opp nye, spennende områder i sentrum som Rådhusmarka.

Og med arkitektur som har rot i gammel bystruktur skapes det her nye områder som er i ferd med å etablere seg i byen.

LINK Arkitektur har stått for videreføringen og utforming av det som blir Møllekvartalet. Her skapes det et gårdsrom fra gammel europeisk tradisjon, med en moderne tolkning. Med en stor, frodig felleshage som skal være en solrik og tilgjengelig uteplass for alle. Hevet over gateplan, trygg for fugler og barn og bilfritt.

Illustrasjon gateliv i Møllekvartalet kveldstid
Nytt liv rundt kvartalet og en hyggelig møteplass i Sandnes.

Arkitekturen bak det nye kvartalet

LINK Arkitektur har et motto som er «å skape rom for bedre liv». Med bærekraft som kjerneverdi og høy innovasjonskraft legger arkitekturen premissene for et godt sted å være – i dag og i framtiden. Selv kaller LINK det for bærekraftig samfunnsarkitektur.

– I Møllekvartalet skal det være trivelig å være, med gode kvaliteter og mangfold av store og mindre leiligheter – både på bakkeplan inn mot hagen og i høyden med utsikt, forteller Marita J. Braathen.

– Arkitekturen skal gi noe tilbake til byen, sier Fabian Fernandez.

I Møllegårdene blir den nederste etasjen ut mot bakkeplan og gatene rundt næringslokaler. I Mølletårnet som blir totalt 16. etasjer er det lagt opp til næringslokaler i de fire første etasjene. I disse arealene blir det plass til kontorer, butikker, spisesteder og andre tjenester. Dette er med å skape et levende og forstørret bysentrum, i kvartalet blir det liv på dagtid så vel som i helger.

Solrik felleshage i Møllekvartalet
Stor, frodig felleshage som blir et bilfritt og grønt gårdsrom.

Møllegårdene – et grønt gårdsrom

I bygårdene som omkranser gårdstunet står kvaliteten på materialene sentralt.

– Vi er veldig fornøyde med hvordan bygårdene blir. Her har vi ikke spart på kruttet men bruker gode materialer av høy kvalitet, som sink på taket og tegl i vegger. Det resulterer i noen utrolig fine hus, sier Marita J. Braathen.

Tegl, eller murstein, har en sterk tradisjon i Sandnes og er selve grunnlaget for byen. Her er det nemlig mursteinsproduksjon som går flere hundre år tilbake. De skrå takene i Møllegårdene har også en funksjon.

– I tillegg tilter takene på bygårdene inn mot felleshagen i midten, dette er for å skape et lunere rom mellom bygningene og bedre solforhold i bygården, sier Fabian Fernandez.

– Takene på bygårdene er på mange måter en moderne tolkning av stalltak, de er asymmetriske på samme vis, sier Marita.

Bilde av Sandnes
Møllekvartalet blir en viktig del av bybilde i Sandnes, med utsikt i alle retninger.

Mølletårnet – et innholdsrikt og levende bygg med byens beste utsikt

Mølletårnet er et høyhus som blir et blikkfang og godt synlig i byen. På dagtid vil de store vindusflatene reflektere bymiljøet rundt. Fra femte etasje blir det urbane leiligheter med utsikt i ulike retninger.

– I tårnet er det brukt lette materialer med et vertikalt uttrykk og store vindusflater. Det er en grid i bygget som er ganske rigid i de fire første etasjene for næring, mens linjene i boligene fra femte etasje og over er mer varierte, sier Fabian Fernandez.

Leilighetene i Mølletårnet får hyggelige balkonger som er ferdig innglasset og kan brukes året rundt. Alle disse leilighetene ligger fra femte etasje og oppover og vil få god oversikt over bymiljøet rundt.

Tekst: Marianne Helgesen / Dato: 12.11.2020

LINK arkitekter sitt kontor
LINK Arkitektur sine kontorer i Rogaland. Foto: Marianne Helgesen.